Zimní táborák s pečenou dýní

Dneska mám pro vás jeden neokoukaný podzimně-zimní recept k táboráku. Hýří barvami, krásně voní, a co víc, taky chutná! A co je to sladké tajemství? Nebudu vás napínat, jsou to plněné dýně hokkaido pečené v alobalu.

Tyto slavné dýně jsem naplnila pilafem, tedy dušenou rýží s kuřecím masem. Recept na pilaf jsem odkoukala tuším ze středoasijské kuchyně a kromě kuřecího masa jsem v něm použila taky sušené ovoce, kurkumu a hrst oříšků. Dýně do něj při pečení pustila šťávu a uvolnila spoustu chuti.

Výsledek byl tedy spíš sladký. Vím, že ne každému kombinace masa a ovoce zachutná. Ani tak se receptu nemusíte vzdávat. Jednou z možností je vynechat maso. Druhá možnost je uvařit libovolný pilaf naslano, například v kombinaci se zeleninou.

Záměrně jsem vybrala malé dýně hokkaido. Hokkaida mají jedlou slupku, která poměrně rychle změkne. Menší dýně vypadají hezky – každý si sní svoji vlastní – a taky se v ohni lépe propečou.

Venku, nebo v kuchyni?

Jak dlouho trvá příprava? A je náročná? Záleží na tom, kolik času chcete u táboráku strávit.

  • Pomalá varianta
    Pokud se rozhodnete na ohni uvařit celý recept od a do zet, jako jsem to udělala já, určitě to zabere hodinu až hodinu a půl*. Když k tomu připočítám veškerou přípravu včetně rozdělávání ohně, veškerého krájení a dlabání dýní, máte na dopoledne o zábavu postaráno. Nezapomeňte si s sebou přibalit kotlík nebo hrnec na pilaf (nejlépe s pokličkou a hlavně bez plastových částí), prkýnko na krájení, ostrý nůž, vařečku, lžíci na dlabání, dostatek vody a spoustu alobalu.

V tomto případě doporučuju si do ohně přihodit nějakou tu rychlovku na zahnání hladu, než budou dýně hotové. Nás zachránily kořeněné brambory pečené v alobalu, pečený hermelín (zase v jiném v alobalu – byl to zkrátka alobalový den), špízy hotové z domova a čaj.

Jeden z předkrmů: kořeněné brambory s máslem.

  • Rychlovka
    Pokud si ale pilaf připravíte předem doma a dýně si buď naplníte na místě, nebo si je rovnou naplněné přinesete, ušetříte spoustu času.* Tady budete potřebovat hlavně ten alobal. A samozřejmě příbor .-)

*VSUVKA. Vím, že ty časy, které tady uvádím, jsou opravdu hodně orientační. Pravda je, že o přesných časech nemám moc ponětí. My jsme si totiž vaření okořenili zajížďkou na pohotovost s kamarádkou, která se místo do dřeva ťala do prstu 😀 Takže časy snad doplním na druhý pokus…

Co budeme potřebovat?

Na 4 porce:

  • 4 menší dýně hokkaido
  • 1 cibule – nadrobno
  • 2 – 3 hrsti sušeného ovoce (např. rozinky, meruňky, švestky)
  • hrst oříšků (např. mandle nebo kešu)
  • 500g kuřecí prsa – nakrájené na kostky velké cca 1,5cm
  • sůl
  • olej
  • máslo
  • kurkuma (jak by to asi chutnalo s garam masala? Vyzkouší někdo a pochlubí se?)
  • hrnek rýže
  • dostatek vody (já měla s sebou cca 3 litry a bylo to dost na uvaření rýže, čaje, drobného umývání, pití a dokonce i hašení ohně)

Postup

  • Na oleji zpěníme cibuli, přidáme špetku soli a necháme zesklovatět. Maso promícháme se solí a přidáme k cibuli. Opékáme dokud nezezlátne.
  • Potom do základu přidáme koření a lehce osmahneme, aby se nepřipálilo. Přisypeme rýži a taky krátce osmahneme.
  • Zalijeme vodou, přidáme sušené ovoce a ořechy a dusíme po pokličkou, dokud se voda nevstřebá. Občas promícháme.
  • Na závěr dochutíme podle potřeby a odstavíme.
  • Mezitím si připravíme dýně. Odřízneme jim vršky tak, aby vypadaly jako malinké pokličky, a vnitřek dýní vydlabeme.
  • Vnitřní stěny dýní vymažeme olejem.
  • Potom dýně naplníme pilafem a poklademe plátky másla.
  • Přiklopíme „pokličkama“ a pevně zabalíme do dvou vrstev alobalu.
  • Umístíme do ohniště tak, aby kolem sebe měly dostatek uhlíků. Po nějaké době otáčíme tak, aby se dýně propekly rovnoměrně (barva alobalu nám napoví).
  • Po upečení dáme do misky (může kapat!), opatrně rozbalíme, sundáme „pokličku“ a vesele bagrujeme.

Pro lepší představu srolujte ještě dolů na fotky. Ať vám chutná!

Pilaf v procesu

Pilaf stále v procesu. Nezapomínejte míchat!

Pilaf je ready!

Naplněné dýně, jenom je zamotat do alobalu a šup s nima do ohně!

Ty dinosauří vejce v pozadí jsou dýně. A ty balíčky v popředí jsou kořeněné brambory.

Tady se prohřívají špízy a dýně už jsou hotové.

Hotovka!

Hladoví krci.

 

Hanka Sedláková
Milujeme cestování po vlastní ose, vymýšlení nejrůznějších outdoorových bláznivin a jejich následnou realizaci. Umíme dobře plánovat, ale ještě lépe improvizovat. Máme doma dvě malé neřízené střely a kolem sebe partu přátel, kterým už připadáme skoro normální. Rádi vám poradíme, dodáme odvahu nebo vás inspirujeme. Život je totiž krátký na to, abychom chodili jenom po vyšlapaných cestách. Více si o nás můžete přečíst tady
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.

  • Jak v klidu a pohodě přespat s dětmi v přírodě?

    Máte rádi dobrodružství, které nekončí večerkou? Chystáte se s dětmi přespat v přírodě? Přijďte si k nám pro inspiraci, podporu i pár rad :)

  • Nejnovější články
  • Kategorie
  • Potkáme se na Facebooku