Dneska mám pro vás jeden neokoukaný podzimně-zimní recept k táboráku. Hýří barvami, krásně voní, a co víc, taky chutná! A co je to sladké tajemství? Nebudu vás napínat, jsou to plněné dýně hokkaido pečené v alobalu.
Tyto slavné dýně jsem naplnila pilafem, tedy dušenou rýží s kuřecím masem. Recept na pilaf jsem odkoukala tuším ze středoasijské kuchyně a kromě kuřecího masa jsem v něm použila taky sušené ovoce, kurkumu a hrst oříšků. Dýně do něj při pečení pustila šťávu a uvolnila spoustu chuti.
Výsledek byl tedy spíš sladký. Vím, že ne každému kombinace masa a ovoce zachutná. Ani tak se receptu nemusíte vzdávat. Jednou z možností je vynechat maso. Druhá možnost je uvařit libovolný pilaf naslano, například v kombinaci se zeleninou.
Záměrně jsem vybrala malé dýně hokkaido. Hokkaida mají jedlou slupku, která poměrně rychle změkne. Menší dýně vypadají hezky – každý si sní svoji vlastní – a taky se v ohni lépe propečou.
Jak dlouho trvá příprava? A je náročná? Záleží na tom, kolik času chcete u táboráku strávit.
V tomto případě doporučuju si do ohně přihodit nějakou tu rychlovku na zahnání hladu, než budou dýně hotové. Nás zachránily kořeněné brambory pečené v alobalu, pečený hermelín (zase v jiném v alobalu – byl to zkrátka alobalový den), špízy hotové z domova a čaj.
*VSUVKA. Vím, že ty časy, které tady uvádím, jsou opravdu hodně orientační. Pravda je, že o přesných časech nemám moc ponětí. My jsme si totiž vaření okořenili zajížďkou na pohotovost s kamarádkou, která se místo do dřeva ťala do prstu 😀 Takže časy snad doplním na druhý pokus…
Na 4 porce:
Pro lepší představu srolujte ještě dolů na fotky. Ať vám chutná!