Žaludové kafe podle starých Slovanů

Zatímco dýňové latté už dávno není žádná novinka a jeho chuť si s podzimem spojuje stále více lidí, na žaludovou „kávu“ se v našich končinách málem zapomnělo. Pojďme letos udělat malou změnu a ochutnat podzimní kafe našich předků, ze kterého i současným hipstrům upadnou brýle .-)

Že se jedná o nějaký bláznivý výmysl? Naopak! Žaludová káva se ve střední Evropě pila dávno předtím, než k nám poprvé doputovala naše oblíbená zrnková káva. Znali ji už staří Slované a ještě ve 20. století se hlavně během válek často používala jako náhražka kávy.

Žaludová káva se ve střední Evropě pila dávno předtím, než k nám poprvé doputovala naše oblíbená zrnková káva.

Chutná i voní po pražených oříšcích (asi proto, že to vlastně jsou pražené oříšky) a je mírně nahořklá. Je lehce stravitelná, přirozeně bezlepková a bezkofeinová. Říká se, že má protizánětlivé účinky, posiluje organizmus a má příznivý vliv na žaludek, játra a slezinu.

Při sbírání žaludů vybírejte zdravé a nečervivé kousky a pohlídejte si, aby se nezapařily a nezačaly plesnivět (raději si je nasbírejte do látkového pytlíku, než do sáčku). Syrové žaludy obsahují hodně tříslovin, jsou hořké a nepoživatelné. Proto je důležité je na několik dní důkladně namočit, aby se nežádoucí hořkosti zbavily. Celý proces tedy zabere pár dní, ale nezoufejte – toto kouzlo ze žaludů udělá celkem poživatelnou surovinu.

Jdeme na kafe? .-)

 Jak na to? Docela jednoduše…

  • Žaludy ostrým nožíkem zbavíme tvrdých slupek a nakrájíme na větší kousky. Dobře propláchneme, aby se zbavily nečistot.
  • Naložíme je do vody a necháme namočené 2 – 3 dny. Vodu je důležité aspoň 2x denně vyměnit a žaludy propláchnout. Staří Slované do lázně přidávali trochu popela ze dřeva listnatých stromů (nejlépe lípy). Dělali to následovně: několik lžiček popela rozmíchali v troše vody, dobře přecedili a tuto vodu pak přilili k namočeným žaludům. Místo popela můžeme na stažení hořkosti přisypat do vody lžičku jedlé sody. Já jsem ale nepoužila ani jedno.
  • Žaludy dobře usušíme a opražíme nasucho na pánvi, nebo rozložíme na pečící papír a pečeme v troubě cca 20 minut na 120 stupňů. Chceme, aby rovnoměrně zezlátly a rozvoněly se. Takto upravené žaludy se dají skladovat na suchém místě a měly by vydržet i několik měsíců.
  • Upražené žaludy necháme vychladnout a nameleme v mlýnku na kafe, rozdrtíme v hmoždíři nebo rozmixujeme najemno.
  • Připravujeme jako turka (2 lžičky zalijeme vařící vodou) nebo krátce převaříme v džezvě.

Pokud jste viděli moje video na Instagramu, asi vám neuniklo, jak jsem se po prvním ochutnání zašklebila. Bylo to proto, že jsem napoprvé úplně neodhadla poměr a místo dvou lžiček jsem si do hrnku nasypala několik vrchovatých lžic. Moje první žaludatto tak mělo říz a bylo doopravdy výživné. Po naředění vodou už se ale pilo o moc lépe a docela mi zachutnalo. Lžička medu by to ještě vylepšila.

Jinak na zmíněné video doporučuju mrknout, je tam natočený celý proces přípravy.

Žaludová mouka

Velmi podobným způsobem si můžete doma připravit i žaludovou mouku. Má všestranné využití, můžete ji přidat do pečení, nebo třeba na zahuštění polévek a omáček. Je samozřejmě taky bezlepková a je bohatá na draslík, vápník, hořčík, vlákninu a nenasycené mastné kyseliny.

Postup je v podstatě stejný, jenom vynecháte proces pražení. Existují různé verze. Někdo vymočené žaludy krátce povaří (cca 10 – 15 minut), nechá vychladnout a rozemele. Někdo je nechává syrové a taky to funguje.

Žaludová mouka se dá občas koupit v obchodech se zdravou výživou (výjimečně se někde objeví i to žaludové kafe). Já jsem se s ní v obchodě ještě nesetkala. Jednou před Vánoci se mi ale v našem bezobalovém obchodě podařilo sehnat kaštanovou mouku a přimíchávala jsem ji do kaší a do pečení – včetně lineckého cukroví. A nebylo to vůbec špatné! Dodávala jídlu takovou zvláštní oříškovou chuť. Tak možná, že žaludová mouka zafunguje podobně.

Tak co? S kým si příští podzim dáme žaludatto? .-) Třeba takhle ke snídani při přespávání venku

Hanka Sedláková
Milujeme cestování po vlastní ose, vymýšlení nejrůznějších outdoorových bláznivin a jejich následnou realizaci. Umíme dobře plánovat, ale ještě lépe improvizovat. Máme doma dvě malé neřízené střely a kolem sebe partu přátel, kterým už připadáme skoro normální. Rádi vám poradíme, dodáme odvahu nebo vás inspirujeme. Život je totiž krátký na to, abychom chodili jenom po vyšlapaných cestách. Více si o nás můžete přečíst tady
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.

  • Jak v klidu a pohodě přespat s dětmi v přírodě?

    Máte rádi dobrodružství, které nekončí večerkou? Chystáte se s dětmi přespat v přírodě? Přijďte si k nám pro inspiraci, podporu i pár rad :)

  • Nejnovější články
  • Kategorie
  • Potkáme se na Facebooku