Jak zabalit jídlo 2 – Trek s dětmi

minulém článku jsme začali od podlahy a představili si pár možností, jak elegantně zabalit koření – ať už na delší cesty, nebo k ohni či na grilování v dobré společnosti. V jiném článku – na Bushcraftportále – jsme si zase ukázali, jak si jednoduše vyrobit na cesty svoji vlastní kořenku. Protože i na cestách si chceme jídlo pořádně vytunit podle našich chuťových buněk!

Dnes se přesuneme k samotnému jádru pudla – a sice k hlavnímu jídlu. Možností je nepřeberně a každému bude vyhovovat něco jiného. Chutě se mění, nápady se vyvíjí. Prostor pro experimentování je široký a každý si časem najde svoji optimální cestu. I my neustále hledáme, zkoušíme a vymýšlíme. Máme ale pár zásad, kterých se držíme…

Samozřejmě, nejjednodušší, ale nikoli nejlevnější cestou by bylo nakoupit si hotová jídla. Ať už jsou to instantní kaše k snídani, nudle s omáčkou značka Dobrý hostinec (existuje ještě?), či outdoorová jídla typu Travellunch nebo Adventure Menu, kde už je nabídka jídel opravdu pestrá. Military nadšenci sáhnou po BDP (bojová dávka potravin), což ale není chuťově ani výživově žádná hitparáda.

My ale půjdeme jinou cestou. Bude vyžadovat trochu plánování a práce navíc, ale odměnou vám budou ušetřené peníze a taky přehled o tom, co přesně jíte.

Trocha plánování a přípravy se vyplatí.

Trocha plánování a přípravy se vyplatí.

Co od toho očekáváme?

Množství a skladba jídla by měly odpovídat našim plánům. Mohou se lišit v závislosti na ročním období, kdy v zimě sáhneme po energeticky vydatném a „prohřívacím“ jídle, zatímco v létě dáme přednost něčemu lehce stravitelnému, co se nebude kazit. Vezmeme taky v úvahu např. naše nároky na hmotnost a objem, potravinové alergie a intolerance všech zúčastněných. V našem případě taky, zda se výpravy účastní malé děti.

Zatímco při jednodenním či dvoudenním dobrodružství se s výběrem jídla můžeme více odvázat a nést si s sebou klidně pytel brambor, na vícedenní trek budeme s hmotností šetřit a soustředit se mimo jiné i na trvanlivost potravin.

Obecně by ale jídlo na trek mělo být:

  • Výživné a bohaté na energii
  • Trvanlivé
    snad s výjimkou prvních pár dní
  • Rychlé a jednoduché na přípravu
  • Nízká hmotnost, malý objem
  • A samozřejmě by mělo taky chutnat
    všem zúčastněným, i když je mnohem větší pravděpodobnost, že to nebude žádná hitparáda

A pamatujte: Na horách potřebujeme energii. Na horách se dieta nedrží!

Plánování a suroviny

Na každý den si naplánujeme snídani, oběd, večeři a k tomu dostatek svačinek (a úplatků pro děti). Nezapomínejte ani na pravidelnou dávku čaje a kávy .-) Jednotlivá jídla na jednotlivé dny si pro lepší přehled chystáme do balíčků, k tomu se dostanu později.

Obvykle s sebou nosíme kávová zrna a mlýnek na kafe. Na treku ale musíme být trochu minimalisti. Tohle kafe nám moc chutná!

Obvykle s sebou nosíme kávová zrna a mlýnek na kafe. Na treku ale musíme být trochu minimalisti. Tohle kafe nám moc chutná!

Jako základ se budou hodit suché potraviny s přiměřeně krátkou dobou přípravy, jako např. těstoviny, kuskus, luštěniny s kratší dobou varu nebo různé vločky či kaše. Ty si můžeme vylepšit např. trvanlivějším sýrem, špekem nebo salámem, sušenou zeleninou, houbami a kořením. Na doplnění rychlé energie dobře poslouží sušené ovoce a oříšky, pro čokoholiky samozřejmě čokoláda. K těmto základům si potom lze přidávat další jídla, omáčky či dochucovadla podle chuti.

Rychlá energie.

Rychlá energie.

Těstoviny a různé druhy vloček můžeme obměnit např. pohankou, jáhlami nebo quinoou a připravovat je jak na slano, tak i na sladko. Ovesná kaše se dá nahradit např. rýžovou, pohankovou, jáhlovou nebo kaštanovou kaší. Zajímavý výběr s možností namíchat si kaši přesně podle svých představ mají např. u Mixit.

Pár tipů:

  • Při výběru některých surovin je dobré si všímat doby varu, uvedené na obale. Ta se např. u různých druhů těstovin může dost lišit. Podobný rozdíl najdete např. u rýže versus instantních rýžových vloček. Zatímco červená čočka je rychlá na přípravu, uvařit zelenou potrvá věčnost, a tak dále.
  • Vyzkoušejte různé druhy asijských nudlí, např. rýžové, soba, udon nebo ramen. Doba varu bývá kratší, některé jsou bezlepkové a přinesou s sebou nové chutě.
  • Jídla, která se mohou kazit, je lepší sníst na začátku, zatímco trvanlivá jídla si můžeme nechat nakonec.

Polévka do termosky

Ok, nebude to jídlo pro ty, kteří šetří každý gram. Zato vám ale ušetří čas a palivo do vařiče. Za vyzkoušení to stojí! Pokud u sebe máte čerstvé suroviny vhodné do polévky, ale chcete ušetřit čas při vaření, můžete udělat tohle kouzlo. Termosková polévka se bude připravovat během chůze.

Budete potřebovat:

  • Termosku se širokým hrdlem
  • Zeleninu do polévky nakrájenou na malé kousky. Případně maso, taky na malé kousky
  • Bujón bez glutamátu. Pokud máte malé děti, můžete ho vynechat
  • Pepř, sůl, koření

Všechny suroviny nakrájejte na malé kousky. Termosku naplňte cca do 1/3, přidejte nadrobený bujón a koření a zalijte vařící vodou cca do 2/3. Termosku zavřete a protřepte. Potom znovu dolijte vařící vodou. Dobře zavřete a dašlí cca 2 hodiny můžete vesele trekovat. Potom vyzkoušejte, zda je uvařeno. Pokud chcete, můžete na posledních pár minut přidat nudle do polévky.

Pozor: Aby se suroviny dobře provařily, je důležité je nakrájet opravdu na malé kousky a termosku jimi nepřeplňovat. Stalo se nám, že se nám větší kusy masa v polévce neprovařily. Dobrá příprava se tedy vyplatí.

Příprava

Nejvíce se nám osvědčilo rozplánovat si jídlo na jednotlivé dny a nadělat si balíčky (viz fotky). Usnadní vám přehled a urychlí přípravu jídla.

Balíčky, rozdělené po dnech, po dnech se osvědčily pro lepší přehled a rychlejší přípravu.

Balíčky, rozdělené po dnech, po dnech se osvědčily pro lepší přehled a rychlejší přípravu.

Pro pozdější úsporu času a energie je taky dobré si některá jídla předchystat tak, aby je potom stačilo jenom zalít vroucí vodou nebo chvilku povařit. Na náš poslední trek jsme si např. namíchali:

  • Snídaňové kaše
    vločky, sušené ovoce, semínka, případně sušené mléko nebo trocha kokosového či třtinového cukru (na horách totiž nedržíme dietu .-)
  • Polévky
    bio bujon, červená čočka, hrst ovesných vloček, sušená zelenina, nudle
  • Kuskusové směsi
    sladké (sušené ovoce, skořice, hřebíček, atd.), slané (koření, sušená zelenina)

Pár tipů:

  • Suché potraviny si můžete přímo namíchat v bezobalovém obchodě. V těchto obchodech mívají většinou dobrý výběr i kvalitní suroviny.
  • Pokud máte dostatek času a kvalitní sušičku, můžete si předem nasušit ovoce a zeleninu, nebo třeba domácí jerky. Je možné si doma usušit i celé hotové jídlo včetně omáčky, a to buď jednotlivé ingredience zvlášť, nebo sušit celé jídlo najednou.
  • Mezi naše oblíbené svačinky a „úplatky“ patří tzv. ovocné kůže, kdy vrstvu ovocného pyré rozetřete na pečící papír, usušíte v sušičce a podle potřeby srolujete či nakrájíte na kousky.

Ovocné kůže

Náš oblíbený zdravý úplatek - nejen pro děti a nejen na cesty.

Budete potřebovat:

  • Sušičku
  • Pečící papír
  • Mixér
  • Ovoce: banány a/nebo jablka, k tomu další podle chuti (rybíz, jahody, co hrdlo ráčí)

Čerstvé ovoce rozmixujte na pyré. Pokud vám vyhovuje jemnější struktura, můžete i propasírovat. Doslazovat není třeba. Rozetřete v silnější vrstvě na pečicí papír a usušte v sušičce. Potom nakrájejte na malé kousky (nebo třeba na proužky a zarolujte do ruliček).

Tipy mojí kamarádky Lenky z lesní školky: na doslazení můžete přidat např. rozinky nebo sušené švestky. Na zahuštění potom chia semínka. Můžete i experimentovat s kořením, např. skořice, hřebíček nebo kardamon.

Jídla ze suchých surovin si můžete namíchat doma. Vyjde to levněji než kupované směsi a budete přesně vědět, co jíte.

Jídla ze suchých surovin si můžete namíchat doma. Vyjde to levněji než kupované směsi a budete přesně vědět, co jíte.

Balení

Velkým tématem na cestách do přírody je odpad. Snažíme se řídit heslem, že nejlepší je prevence a případný odpad eliminovat už na začátku.

Původní obaly, ve kterých je uloženo jídlo, bývají plné vzduchu a často zabírají zbytečně moc místa. Kromě toho bývají často nepraktické, šustí a hlavně si je musíme z přírody všechny zase odnést. Pamatujete si na hororový obrázek „takového normálního turisty“ z minulého článku?

My jsme si na balení jídel – a především směsí, které jsme si sami namíchali – oblíbili uzavíratelné ziplocky. Jsou skladné, jsou na vícero použití a dají se popisovat. Prázdný a vypláchnutý ziplock zabere v batohu minimum místa a můžeme ho dále využívat na cokoli.

Tahle hromada obalů s námi do hor nemusí.

Tahle hromada obalů s námi do hor nemusí.

Malé děti

A co když s námi putuje malé dítě nebo miminko? Tady hodně záleží na jídelních zvyklostech konkrétní rodiny. Přiznám se, že jsme si s jídlem pro miminko příliš velkou hlavu nedělali. Snažili jsme se vařit taková jídla, které by si s námi mohlo dát i malé dítko (případně pro něj odebrat část jídla bokem, než si pokrm „vytuníme“ k obrazu svému).

Nosili jsme s sebou dostatečnou zásobu různých svačinek: kapsiček, zdravých dětských sušenek a sušeného ovoce. Velký úspěch měly výše zmiňované ovocné kůže a domácí raw tyčinky. Větším dětem už s sebou přibalíme nějaký ten bonbón za odměnu po náročném pochodu.

Na cestách mi taky usnadnilo život kojení – jídlo i pití pro miminko tak byly vlastně neustále po ruce. Kojení nebo jiné mlíčko, pokud je na něj miminko zvyklé, mu pomůže i k větší psychické pohodě.

TIP:

  • Cihlička datlové pasty sice stojí kolem stovky, ale naděláte z ní velkou parádu. Například hromadu domácích raw tyčinek! Z jedné cihličky jich naděláme kolem dvaceti. A když raw tyčinka v obchodě stojí kolm 30 Kč, opravdu se vyplatí udělat si je doma sami. Navíc budete přesně vědět, co jste si do nich přidali za dobroty.

Raw tyčinky

Budete potřebovat:

  • Datlovou pastu
  • Sušené ovoce, oříšky, semínka, kakaové boby, koření, kávu nebo kakao, prostě cokoli si do nich budete chtít přidat (posledně jsem přidala i pár nadrcených tablet reishi a trochu prášku z kořene maca)
  • Obalit můžete např. v kokosu, sezamu, kávě nebo koření

Datlovou pastu vyjmeme z obalu a pořádně "prohňácáme". Podle potřeby můžeme přidat trochu vody. Přisypeme ostatní suroviny a zapracujeme do hmoty. Vymodelujeme tyčinky, obalíme např. v kokosu a zabalíme do potravinové fólie. Dáme vychladit do ledničky.

Snažíme se vařit jídla, které si můžou s námi dát i děti. A k tomu dostatek svačinek a úplatků...

Snažíme se vařit jídla, které si můžou s námi dát i děti. A k tomu dostatek svačinek a úplatků…

Hanka Sedláková
Milujeme cestování po vlastní ose, vymýšlení nejrůznějších outdoorových bláznivin a jejich následnou realizaci. Umíme dobře plánovat, ale ještě lépe improvizovat. Máme doma dvě malé neřízené střely a kolem sebe partu přátel, kterým už připadáme skoro normální. Rádi vám poradíme, dodáme odvahu nebo vás inspirujeme. Život je totiž krátký na to, abychom chodili jenom po vyšlapaných cestách. Více si o nás můžete přečíst tady
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.

  • Jak v klidu a pohodě přespat s dětmi v přírodě?

    Máte rádi dobrodružství, které nekončí večerkou? Chystáte se s dětmi přespat v přírodě? Přijďte si k nám pro inspiraci, podporu i pár rad :)

  • Nejnovější články
  • Kategorie
  • Potkáme se na Facebooku